Nitecore NU20 fejlámpa

Egy nagyon apró és könnyű, jobban megnézve igen ígéretes fejlámpa a mindössze 600 mAh-ás lítium akku ellenére! Ez a normál változat, nem a CRI.



Szépen kidolgozott darabról van szó, műanyagból, ami szerintem használati szempontból előnyösebb a fémnél, hiszen könnyebb, strapabíróbb, és nem hideg a fogása.


Nitecore Tube – Nitecore NU20 – Skulhunt H03


Skilhunt H03 – Nitecore NU20 – Nitecore Tube

A Tube egy nagyon jól kiegyesúlyozott lámpa, ezt vártam az NU20-tól is.
Bekapcsolásnál a három fényerő fokozatból mindig a legalacsonyabb kezd, majd negyedszer nyomva kikapcsol. Egy erősség három másodpercen túli használata után az újabb gombnyomásra szintén kikapcsol. Ha bekapcsolt állapotban hosszan nyomva tartjuk, a turbo módba lép.
Ez a vezérlési megoldás nagyon praktikus, jól használható, ahogy a memória nélküli mivotát is előnyben részesítem. Ezen kívül mindenféleképpen az ezeknél is alkalmazott klikkes kapcsolót javaslom, mert egyértelmű, biztosan működik, szemben azzal, amelyik az akku áramkörét megszakítja.

Fényerők, futásidők
Fellelhető egy mérés (a CRI változatról), mely szerint folyamatosan csökken a fényereje, ahogy merül az akku. Na ez nem igaz, szó sincs itt ilyen olcsókínai gagyizásról!
Megmértem, íme az eredmény.



Alacsony, 1 lumen
Sok mindenre lehet használni, úgy tűnik, kicsit több is, mint 1 lumen. Száz órát ígér, valójában közelít a 200 órához.

Közepes, 40 lumen
Zárt térben elég korrekt fényt ad, és az ígérteket még túl is teljesítve, majdnem 8.5 órát világít változatlan fényerővel, és utána sem kapcsol ki, még jó darabig pislákol.

Magas, 220 lumen
Szóval nem csökken itt sem a fényerő, közel a teljes akkukapacitásig tartja változatlanul! Ez pont 2 órát jelent, ami igencsak jó érték. Ilyen kis lámpától meg aztán főleg, még akkor is, ha itt hét órát ígért. Ez a fényerő nagy, erdőben futáshoz is elég volt. Valójában kicsit kevesebb lehet, mint 220 lumen. Kültéren leginkább ezt fogjuk használni.
Asztalra téve nagyon minimális melegedés volt.

Turbo, 360 lumen
Ez még több fény, de fél perc után elkezdi csökkenteni, és újabb fél perc alatt a magas mód szintjét éri el. Ekkor újra visszakapcsolhatunk turbo fokozatra.
Lényegében a teljes akkutöltés alatt elérhető ez a fokozat is! És bármelyik módból egyből átléphetünk ide a hosszú gombnyomással. Szóval tényleg van haszna, nem csak egy marketingfogás.

Ezen kívül, ha kikapcsolva nagyon hosszan nyomjuk, akkor belép az SOS és a ritkán villanó jelzőfény módba. Díjazom, hogy ezeket kellően elrejtették.

Feltehetően mindkét fejlámpa step down konvertert illetve PWM szabályozást használ. A fénye teljesen villogásmentes mindhárom lámpának. – Kivéve a Tubenek a legalacsonyabb fokozaton.

Sugárzási szög, fényeloszlás, színhő stb...
A Skilhunt pipalámpa nagyon széles szögben szór, majdnem 180 fokban, azonban főleg az előre mutató részre koncentrálódik, középre haladva egyre erősebb. Fokozatmentes az átmenet és nincs hotspot. Kültéren előre levő részt világítja be szépen, és nem lesz oldalt sem sötétség, ami a (nagyon nem ajánlott) egylencsés-zoomos lámpák jellemzője.



A Nitecore NU20 középvonalban teljesíti az ígért 100 fokot. Nagyon széles, fejre téve "mindent" bevilágít. A szórt részre lényegesen több fényt ad, mind a Skilhunt, így kültéren is nagyon jó megvilágítást ad.
Alább látható összevetve egy szokásos kézilámpával, mint pl. a Convoy S2+. (A képen nem az van.)


A spotja szép átmenetes és koncentráltabb, hirtelenebb is. Átmérője talán egy kicsit kisebb, mint a Skilhunt, és valamivel erősebb is.
A széles és világos sugárzási szög nagyon jól van kiegyensúlyozva a kellően szűk és erős hotspottal, igen jól lehet vele látni.


A Skilhunt helytálló, az NU20 spottjából viszont nem látszik semmi.
A Skilhunt sárgás (~4300 K), az NU20 meg normális természetes fehér (~5200 K). A Tube meg hideg, de az is csak ~6000 K és ebben a legkevesebb a lila. 
Az NU20 spotja itt is, mint a legtöbb tükrösnél, egy kicsit más színű.

Töltés
Nagyon jó dolog, ha egy lámpa rendelkezik beépített töltővel, függetlenül, hogy cserélhető akkus-e. Sokkal nagyobb előny ez, mint elolvasva gondolná az ember, főleg, hogy egyre több dolgot szerelnek mikro USB csatlakozóval, így a töltő adott. 

A Skilhuntnak van egy mágneses töltős verziója, ez nem az.
A Nitecore a teljesen lemerült állapotból pontosan 100 perc alatt töltött fel, ekkor a gomb piros világítása zöldre vált. (Minden bizonnyal 60 perc alatt lesz 90 % közeli a töltöttség.)

Van még itt akkuőr is, az NU20 kapcsolóját kikapcsolt állapotban kell nyomvatartani, és elvillogja (3 villanás 50% fölött /valójában 70 % fölött lesz az/, 2 villanás 50 % alatt, 1 villanás 10 % alatt) a töltését. Nagyon jól használható megoldás.
A Skilhunt akkuőre azt csinálja, hogy üzem közben a bekapcsoló gomb tíz másodpercenként villan egy duplát, ha a (terhelt) akkufesz 3.3 Volt alá esik. Ha 3 Volt alá kerül, akkor meg ugyan ilyen időközönként egy triplát. Ez fejre téve nem látszik, és levéve túl sokáig kell várni, hogy mi a helyzet. Ezen lenne mit javítani. (Egyébként nem meríti túl, ha jól emlékszem, 2.75 Volt körül kikapcsol.)

Az NU20 tud még egy olyat, hogy csatlakoztatott töltővel is világít, azaz pl. egy power bankkal az üzemidő bármeddig növelhető. Ez leginkább csak letéve lehet alternatíva.

Hordhatóság


A Skilhunt dícséretesen kicsi és könnyű 18650-ás voltához. Egy normál akkuval (3400 mAh) 91 gramm, a fejpánt 41 -. Együtt tehát 132 gramm. A felül is átmenő pánt szükséges, ezzel stabil, kényelmes hordást biztosít. Nem súlytalan, de nem is zavaró.
Elöl, az a fekete gumi (szilikon) mögött át kell fűzni a pántot, de ekkor a két szélén nyomja a homlokot, nem a legjobb, ezért az alábbi megoldást szokták alkalmazni.



Így nem nyom, de az a nagy szilikon rész egyrészt nem a legkényelmesebb. (Jelzem, hogy itt azért összességében apróságokról van szó, mert ezek a lámpák igen magasra teszik a mércét.)
Másrészt ekkor meghúzza – az amúgy nem szoros pánt –, így az élettartama kérdéses lehet. Igaz, kapható hozzá épeszű áron cserepánt és nem is hallottam szakadásról.

Az NU20 a beépített akkuval 24 garmm alatt marad, ami gyakorlatilag súlytalan. A fejpánt pedig 27 -, együtt a kettő 51 gramm! Olyan, mintha a Skilhuntot a lámpa nélkül hordanánk, csak a pántot, a felül menő részt elöl összetekerve. Esetleg hozzá lehet adni a Tube-ot, ami 9 gramm, úgy számolva is kijönnek a grammok.



Felvéve kényelmes, nem nyom, és csak ismételni tudom magam, nincs súlya. Plusz a pánt azon részén, belül, van egy szilikoncsík, hogy még kevésbé csúszkáljon.
Ez is hagy egy minimális csíkot a homlokon, vízszintesen a keret alja, de nem lényeg.


Ami a befűzést illeti, érdemes ezt is mésképp, mert a gyárival lazulhat. Pár perc alatt egy ilyet találtam ki.


Tartóssági kérdések itt is felmerültek, ugyanis a más, rosszabb tervezésű NU10 és NU30 csatjának volt egy szériája, ami igen hamar eltört. Elvileg már kijavították és postáért lehet is kérni a gyártótól cseredarabot; ennél pedig nem hallottam törésről.



Azt még jó tudni, hogy a Skilhunt (balra) csatjából igénybe vesz egy kevés időt a lámpa kivétele, addig az NU20 csak egy mozdulat. Fejlámpaként használva azonbana töltésnél sem kell őket kiszedni.
Ha a pántot mosni kell, és nem akarjuk a szilikon/műanyag csattal együtt, akkor az NU20 gyorsan kifűzhető, amire szükség is lehet, mert a színe miatt sokkal jobban koszolódik.

Apropó, az NU20 tartójában kattanással állítható öt állásban a világítási szög, szerintem ez jobb megoldás, mint a másik, fokozat nélküli gumigyűrűben való forgatás.

Futás tapasztalatok
Sötétben erdőben csak meggondoltan akarjunk futni, mert balesetveszélyes, és hiába jön bármekkora fényerő a lámpából, az köszönő viszonyban sincs a napfénnyel.

A Skilhunt ezzel a befűzéssel futás közben mozog, mert nehéz, és birizgálja is a homlokot a szilikon. Gyaloglásnál semmi gond vele, de futáshoz nem jó. (A gyári befűzéssel itt nem próbáltam ki.)
Az erdő fekete fái és sötét avarja nagyon szívja a fényt, 160 lumen a minimum, ami ettől a lámpától kell. Ráadásul ez a sárgásabb szín kellemesebb a szemnek, de kell a fényerő. Jobb a 490 lumenes fokozatot használni.

Az NU20 nem mozog, nem birizgál, tulajdonképpen alig érezni futás közben. Ez való erre.
Más a fény színe, nem olyan szép, de úgy tűnik, ezzel itt jobban látni. A 220 lumennel (ami szerintem közelebb áll a 160-hoz) ilyen nehezített krülmények között is jól lehet látni. – elemlámpa viszonylatban. Erdőben sétálva még talán a 40 lumennel is el lehet lenni, ha több üzemidő kell.

Na most akkor melyiket?
A Skilhunt H03 egy remekül megcsinált és átgondolt tervezésű, felső kategóriás lámpa, papíron hibátlan. Kényelmes, jó fényerőt (160 lumen) tud egy normál akkuval (3400 mAh), sok időn keresztül (10+ óra). Vagy fix 490 lument, azt hiszem, 2.5 órán át. Melllé a sokfajta fényerő (8 darab) vezérlését okosan kitalálták, hogy egy gombbal normálisan lehessen használni. (Plusz három villogó kellően elrejtve.)
Van benne egy jó mágneses talp, de valahogy a legtöbb esetben épp nincs pont megfelelő felület hozzá. Szerelőlámpának lehet, valami mást választanék. Meg van klipszet is adnak mellé.
Fejlámámpának nagyon jó, örök életű, javítható darabnak ígérkezik. Ha (cserélhető) 18650-ás akkukapacitásra van szükség, kis méretben, akkor ez lesz a befutó.
Ha várunk kuponra, ára 9000 Ft, hozzá egy akku 2000 -, és töltő még egy nem nagy összegért.



A Nitecore NU20 viszont olyan csodásan súlytalan, amilyennek egy fejlámpának lennie kell, és itt a lényeg, egyszerűen ezt nem lehet legyőzni. Kézbe véve az egész hihetelenül apró és ízléses, csak nézi az ember hosszú perceken keresztül, hogy ez mégis hogy lehet.
Teljesen felesleges azon aggódni, hogy kicsi az akkuja, mert negyven lumen nyolc órán keresztül nagyon sok mindenre elég lehet. A két órányi nagyobb fényerővel pedig jó kültéri lámpa, ha nem kell egy éjszakát végigvilágítania. A széles és jól elosztott sugárzási szöggel nagyon jól látni vele, a kézilámpák nagy része ennél sokkal szűkebb, reflektorosabb.
Ennél megvan az az egyáltalán nem lényegtelen pár másodperc előny, hogy nem kell a pántot kigabalyítani. Vagy egyből ki lehet pattintani a tartóból nagyon apró kézilámpának. Hogy nem az utoljára használt fénynél kapcsol be, és egy rövid gombnyomásra kikapcsol, számomra ismét a használati komfortot növeli.
Ha egy nagyon praktikus és szerethető lámpát keres valaki, akkor ez lesz a befutó.
Valószínű, hogy mindig lehet hozzá kupont találni, azzal egy picit 6000 forint fölött juthatunk a normál és a CRI verzióhoz is, és ebben benne van az akku és a csak USB-t igénylő töltő is.

A Nitecore Tube kétezerpárszáz forint, nagyon jól használható lámpa, tehát ez is egy erősen ajánlott darab.  


A két fejlámpa közül egyértelmű, hogy számomra az NU20 a befutó. Kicsi, könnyű, "mindig kéznél van", 40 lumen / 8+ óra, és van nagy fényerő is, értelmes üzemidővel, ami nekem elég. Nagyon jól kiegyensúlyozott darab, a fokozatok közül a legerősebbet is tudja a teljes akkukapacitás mellett. A töltés pedig nem sok idő és szintén csak egy mozdulat rátenni a micro USB-t.

Ami a szétszerelést illeti, az NU20 csak töréssel nyitható. Volt, aki megtette és lefényképezte.



Kültéri fotók
A most következő képek innét egyben letölthetőek, de itt is nagyíthatóak.