PreSonus Eris E3.5

Az történt, hogy felszámoltam az egész hangrendszeremet, megszabadultam az összes dobozomtól. Mert nincs szükségem rájuk, nagyok, kényesek, feleslegesek, teher az egész. 

Így ezt követően szétnéztem, mi az, ami kis méretű, de azért értékelhető hangot nyújt, még az én elkényeztetett fülemnek is. Itt van ez a 21 centi magas, még épp íróasztalra tehető, aktív dobozpár, aminek jelenleg 37.000 forint az ára. 


Nézzük, mire elég!

A magas sok, vissza kell venni, amire alkalmas a saját polcszűrős hangszínszabályozója. Teljesen, azaz -6 dB jó is lesz. Így sem teljesen lineáris a magastartomány, illetve kicsit még kiemel, de normálisan szól már. 1 kHz fölött elvileg 1 % alatti és egyenletes a THD, ami ha igaz, teljes rendszernél jó eredmény. Igazából abszolút vállalható, messze nem a leggagyibb botrányos kínai magas.

Közepek meglepően jók a kategóriában, de általánosan is kellemesek és elég kiegyenlítettek, nincs hiány. A mértékük egy egész kicsit elmarad az ideálistól, de ha nem hasonlítjuk össze mással, semmi gond nem lesz. A THD 100 – 1000 Hz között állítólag 3 %, ami magas, de hallgatva nem gondolnám, hogy bármi baj lenne. Kellően részletes a magas jelenlétével együtt, és tényleg kellemes, eléggé természetes ez a tartomány.

A mélyek esetén óriási jelentősége van a helyiségnek/elhelyezésnek, ezért ezt nehéz szimuláció nélkül objektíven értékelni.
Gyakorlati, átlagos felhasználásnál rendben van ez a b-reflex kialakítás, nem nagyon jönnek ki a kompromisszumok hibái. Nyugodtan vállalható a mélytartomány, nincs zavaró része és van annyi és olyan mélykiemelés, hogy érzésre elég legyen. Nyilván "igazi" mély nincs, 60 Hz alatt nem szólal meg érdemben, és a középmély tartományban kiemel, de jól elhelyezve rendben lesz. Számomra hosszú távon is jóval élvezetesebb hangot nyújt, mint a lineáris közeli mélytartomány, akár alacsonyabb alsó határral. Hogy őszinte legyek, a hátam közepére sem kívánom azt az audiophile lineáris mélyet soha többet, tizen év elég volt belőle. 

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy például asztalra téve, a fal közelében, és főleg a sarokban, az esetek nagy részében erősen ki fog emelni a felsőbasszus tartományban, valahol 100 – 150 Hz között. De ez nem (annyira) a doboz hibája, hanem az elhelyezésé. Ennek/ezeknek mértékét egy lyukszűrővel csökkenteni kell, például az Equalizer APO-val, amitől az amúgy nem igazán vállalható hang jelentős mértékben javul! Ezzel mindenképpen számoljunk, hiszen ez lényegében csak Windows PC-n kivitelezhető. (Illetve Linuxon van a PulseEffects, hát, sok szerencsét, én csak mosolygok ezen az egész önsanyargatáson.) 
A miheztartás végett, nálam asztalra téve az alábbira volt szükség. 


Nincs bántó rezonancia vagy kioltásból fakadó komoly hiány. Viszont a passzív dobozban a tesztszinusztól rezonáló vezeték a dobozhoz ér. Szerencsére az ilyen normál felhasználásnál nagyon-nagyon ritkán hallatszik ki, évente talán egyszer. Ahogy a szubcső portzaját is csak tesztjelnél hallottam, akkor elég rendesen, viszont használat alatt nem jött elő.
A doboz alapzaja minimális, kartávolságból gyakorlatilag nem hallható. Ami egy plusz, hogy kikapcsolt PC esetén a hangkártya búgása meglepően kevéssé hallatszik. Gondolom a kicsit alacsonyabb bemenő elenállás az oka, 40 % alá tekert hangerőszabályozóval már egyáltalán nem hallani.
A dobozok egyformasága teljesen jó, normálisan elhelyezve van korrekt színpadkép.
A megjelenés sem mutat kínai gagyi érzést, a kategóriában teljesen megfelelő, monitor mellé is. És még a márkajelzést sem kell bámulni. Viszont a rücskös előlap gyűjti a koszt, jobb nem megfogni.

Összefoglalás

Még épp asztali méretben, PC mellé YouTube-ra, zenére és filmhez is ajánlom, tulajdonképpen teljesen jó hangja van. Nem kell csodát várni, de egyben van az egész hangkép, lassan fél év után semmi komoly hiány vagy problémás viselkedés nem jött elő.
Belépő kategória, de azt bőven teljesíti, nem hiszem, hogy "muszáj" lenne innét továbblépni. Mondom mindezt úgy, hogy volt azért egy-két jobbfajta dobozom, de kiderült, hogy ennyi pénzért is lehet objektíven nézve, összességében rendes hangot kapni, méghozzá kis méretben. Ártól függetlenül a hangja eléggé természetes és szerethető. 
Hangos és sok mélyhez pedig van egy fejhallgató, bárhol használható, és nem zavarok vele senkit. Nekem nem hiányzik a nagy rendszer.