Veszélyes az ionizátor?

Következzék egy írás, amely megvizsgálja az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ionizátorok másik oldalát. Górcső alá veszi, hogy az ígért csodálatos hatásokból vajon mi igaz, valamit ezen túlmenve az esetleges káros következményeket is elemzi. 

Az egyik állítás, hogy kiszűri a levegőből – többek között – a cigarettafüstöt
Ez egy akváriumban szemléltetve (saját videó) igen látványos és igaz is. A füstmolekula tömege igen kicsi, elektrosztatikus elven nagyon könnyű ilyen módon odaragasztani, erre tulajdonképpen minden készülék képes.
A gond, hogy egy akvárium vagy üveg 1 – 100 liter, egy szoba légtere azonban sokkal több. (10 nm, 2.7 m belmagasság -> 27'000 liter.) Egy nagyon erős készülék is elenyészően kevés levegőt forgat át, ezért ha mindig új levegőt is kapna, akár napokba telne, mire végezne vele.
Tehát ez egy haszontalan képesség.

Szorosan ehhez kapcsolódik a lebegő por, penész spóra, pollenek, stb. összegyűjtése
Ez megint egy olyan pont, ami rendkívül látványosan szemléltethető, és nem is állít valótlant.
A gond ugyan az, mint az előző pontban: tűs kialakításnál kevés az időegység alatt átforgatott levegő. Egy asztal lapján is összegyűlhet nagy mennyiségű por, ha összesöpörjük, szintén látványos. Azonban ez a teljes pormennyiségnek – legalábbis kültérhez kapcsolódó ablaknál vagy ajtónál – lényegtelenül kis mennyiség.
Ismét egy haszontalan képesség.
 
A szagok semlegesítése is egy lényeges momentum.
Szögezzük le, hogy minden ionizátor kibocsájt valamilyen mennyiségben ózont, ez alól nincs kivétel. Az is tény, hogy az ózon egy nagyon erős oxidálószer – a fluorral birtokolják A két legerősebb címét – ezért a szagmolekulákat valóban képes oxidálni, azaz megszüntetni számunkra büdösnek lenni. 
Az állítással nagy gond nincs, de azért ez nem egy kifejezett ózongenerátor, ami akár sok-sok nagyságrenddel több ózont állít elő. Ilyen szempontból nézve kifejezetten rossz hatékonysággal működnek. 

Kiegészítésként megjegyzem, az elektrosztatikus tisztítást is felhasználó konyhai szagelszívó másképp működik. Abban nagy légáramlást biztosító motor forgatja a levegőt, használ mechanikai - és főleg adszorpciós (nem abszorpciós) elven működő szűrőt. Ezen kívül az elektrosztatikus rész kialakítását direkt ide tervezték, ráadásul az egész közvetlenül a szagforrás fölött foglal helyet.

Megszünteti az elektroszmogot, mivel ellentétes töltésű.
Fellapozva a Wikipédiát, azt találjuk, hogy az elektroszmog egy elektromágneses sugárzás. Való igaz, nem csak a pozitív töltésű részecskéket vesszük ide, hanem például egy transzformátor vagy áram járta vezeték által keltett pulzáló teret. 
A gond, hogy az elektromágneses tér nem igazán szüntethető meg a levegő töltéseinek polarizálásával. (Olyasmi, mintha rákiabálnánk a fényre, pedig ez a kettő még közelebb is áll egymáshoz.) 

Tisztítja a légutakat, főleg beszámolókból olvasni, melyet magam is megerősíthetek.
Ismét egy határmezsgyén levő, könnyen félreértelmezhető állítás. Valóban tisztíthatja, méghozzá olyan hamar, amire az önmagában tiszta levegő (főleg keveredve az "kezeletlennel") teljességgel képtelen.
A gond az, ami ebből következik, mégpedig hogy az ózon csinál valamit. De erről majd alább. 

Friss, ózon- és oxigéndús(!), erdei levegőt állít elő
Most komolyan, ezt senki nem gondolhatja komolyan. Attól, hogy kiszed némi port, szagot és belekever annyi ózont, hogy még ne legyen büdös, hogy lehetne belőle friss, erdei levegő?
Vagy oxigént állít elő? Akkor ezt használnák a búvárok is..
Vagy eltünteti a széndioxidot? Elnézést, ha kicsit cinikusan fogalmaztam, de ilyen feltevésekre nehéz másképp reagálni. 


Eddig olvasva az derült ki, hogy egy szinte haszontalan eszközzel van dolgunk, de nézzük meg, milyen veszélyeket rejthet magában!

A leginkább aggasztó dolog az előállított ózon 
Vizsgáljuk meg, mi is ez, forrásként kezdjük a Wikipédia ide vonatkozó részével, pár dolgot átmásoltam.

– "Neve a görög „ozein” = „rossz szagot árasztó” szóból származik." Szóval csak megfelelően alacsony koncentrációban lehet ráfogni, hogy nem büdös, meg olyan friss illata van az ionizátoromnak.

"Szagát – ami még 500 ezerszeres hígításban is érezhető – rendszerint a klóréhoz hasonlónak találják, de koncentrációjától függően szegfű, széna, kén-dioxid vagy nitrózusgáz illatúnak is érezhetjük."

– "Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni." Többek között ebben rejlik a nagyszerűsége. Amíg az emberrel nem érintkezik, nincs baj.

"Az emberek rendkívül érzékenyen reagálnak az ózonra. Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz."

"Rendkívül mérgező. Toxikus hatását elsősorban a telítetlen zsírsavak oxidatív bontása okozza, ami különösen E-vitamin hiány esetén erőteljes." 

"A kereskedelemben is kapható kis, elemről működő ózontermelő készülék, amelyet hűtőszekrények, éléskamrák, gépkocsi-utasterek, légkondicionáló berendezések, sőt - ha nem tartózkodunk ott! - lakások helyiségeinek fertőtlenítésére is használhatunk."

"A hétköznapi fénymásológépek is termelnek ózont, vagy akár a legtöbb halogén izzó is, csak igen kis mennyiségben."  
Idézet Dr. Svencsik Jenő – Fényképészet, 1980-as kiadásából: 
"Biztonsági előírás: a lámpákat zárt armatúrában, elszívással kell üzemeltetni a robbanásveszély és a keletkező ózongáz miatt." Tehát már akkor, egy egyszerű kis izzónál is elszívással üzemelő, zárt búra volt az előírás..

Ha tovább vizsgálódunk, hamar beleütközünk egy számba, ami az egészségügyi határérték: 
"0,01 ppm alatti ózonkoncentráció az Egészségügyi Minisztérium szerint semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre maximum 10 órán át tartó érintkezés esetén." 
Ez az a szám, amit szagról éppen észre lehet venni, és itt is 10 óra az, ami (remélhetlőeg) nem káros. 
Ezen kívül ne feledkezzünk meg róla, hogy ez csupán egy relatív mennyiség, ha folyamatosan üzemel egy erősebb készülék, egészen biztosan felhalmozódik az ózon a határérték sokszorosára.

Negatív hatásáról és veszélyességéről számtalan további cikk található, például itt egy: 

Pozitív hatásai is lehetnek mindezek ellenére, azonban ezek speciális és kevésbé ismert (nyilvánosságra hozott) dolgok, a velük való kísérletezés egyénre szabott és veszélyes. Szintén utána lehet nézni, de ne felejtsük el megnézni, nem az ionizátor-lobbi írta-e!

Nézzük az elektroszmogra gyakorolt hatását!
Mint a cikk elején olvasható, az elektroszmogba beletartozik az elektromágnese tér és - sugárzás is. Gondoljuk végig, mi van egy hálózati ionizátorban! Elektromos áramkör, nagyfrekvenciás feszültségnövelő transzformátor vasmaggal és elektromágneses tekerccsel. Igaz, hogy csak pár Watt, de egy készülék, amit úgy hirdetnek, ami megszüntet valamit, azt hiszem, elvárható, hogy legalább ne termeljen pluszban. 
A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6440/elektroszmog
A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6440/elektroszmog
A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6440/elektroszmog
A tartós behatás esetén több tanulmány által is igazolt egészségkárosító zavar alakulhat ki: alvászavarok, ingerlékenység, szív- és érrendszert érintő betegségek, ismétlődő megbetegedések, meddőség léphetnek fel.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/6440/elektroszmog

Esetleg akik – talán joggal – nem veszik komolyan a Wikipédiát, még ilyen egyértelmű tények tekintetében sem, valamint az itt-ott talált cikkek sem elég meggyőzőek, az elektroszmoggal kapcsolatban Dr. Papp Lajos szívsebész idevágó nyilatkozatát  is megnézhetik.

Ezen kívül a pozitív hatásúnak mondott, negatív töltésű dipólusmolekuláknak (anionoknak) pozitív hatásáról sem találtam igazán meggyőző tanulmányt. Elvégre épp úgy felhalmozódhatnak, mint a pozitív töltésűek, amiket az egyéb elektromos berendezések termelnek.

Mivel nagyfeszültségről van szó (2 – 25'000 Volt), (saját videó), ezért az elektromos térről sem szabad megfeledkeznünk. Ez egy olyan dolog, ami feszültség alatt lévő vezetékek körül alakul ki. (Nem áramjárta, az az elektromágneses tér, ilyen kis fogyasztásnál nem emiatt kell aggódnunk.) Ilyen van a nagyfeszültségű távvezeték körül is, illetve az alattuk lévő házak lakóinak környezetében. Ennek káros hatását illetően nem akarok döntőbíra lenni. Egyes források szerint komoly bajokat okoznak, mások pedig megmagyarázzák, hogy miért veszélytelen jelenlétük az élettérben. 
Igaz, hogy egy ionizátor nagyságrendekkel alacsonyabb feszültségű, és csak néhány tíz centi vezeték van bennük, de épp ennyivel közelebb is van hozzánk, ezért a ránk gyakorolt hatását tekintve négyzetesen növekszik.

Mégis sok a pozitív beszámoló...
Az állítás helytálló. Remélhetőleg nem csak mentálisan, de emocionálisan is felnőtt emberek olvasnak, így képesek hideg fejjel, nem kizárólag érzelemből illetve meggyőződésből megítélni a helyzetet és dönteni. 
Elvégre ez az írás csupán az én meglátásomat közli.  

Felülvizsgálat 2 év múltával
Biztos voltam benne, hogy az ionizátorok haszontalanok és károsak vagy nagyon károsak, ha belélegezzük azt, ami kijön belőle. Ennyi idő elteltével, távolt minden ilyesmitől újra tettem egy próbát. 
Az "Ionizátor 2" nevű, nagyon-nagyon erős eszközömet minimális teljesítményre állítottam, és a hatból csak egy tüskét hagytam meg. 
A szobába belépve órák múlva, a készülék közelében éppen hogy sejthető volt, mintha lenne valami ózon szag. 

Eredmény, hogy pozitívum nincs, azonban az ózon okozta tünetek minimálisan itt is jelentkeztek. A készülék közelében néha prüszkölés, mert kaparta az orromat, nagyon enyhe szemcsípés is mutatkozott. 
Eltöltöttem egy éjszakát is a nap után, reggelre a szokásos enyhe torokfájás nem hogy nem enyhébb, de kicsit még erősebb is volt. 

A másik, hogy nagy teljesítményen szúrás formájában érzem a tarkómban a készülék működését. Egy zárt mágneses terű trafóról és pufferelt egyenfeszültségről beszélünk a tüskéken, és mégis. A meghajtás 52 kHz, nem lehet hallani. A teljesítménye tíz Watt körüli.

Úgyhogy nem, nem tisztít, a negatív ionok nem jók semmire. A kis mennyiségű ózon nem fertőtlenít említésre méltóan, azonban már ez a mennyiség is egészségügyi panaszokat okoz rövid időn belül. 
A több ezer – esetleg simítatlan – Volt és a több Watt ártalmas.
Úgyhogy továbbra is: veszélyes az ionizátor!