Mivel borotválkozzak?

Először leírom vázlatszerűen, mikkel próbálkoztam, és mi volt velük a baj. Utána pedig azt, ami bevált. 

Eldobható sokpengés 
Az első penge kicsit meghúzza a szőrt, majd levágja, és mielőtt visszahúzódna, a második penge odaér, így a bőrszint alatti hosszúság érhető el.
Van, akinek bírja a bőre, de még több, akinek nem. Eredmény a sok piros pötty, illetve benőtt szőrszálak, pattanások. Mutatós bőrbeteg állapot ez így, amire a töméntelen mennyiségű rákenhető vacak csak rátesz pár lapáttal.
Ráadásul a vágott hossz nem lesz egyforma, ami az egyik legfontosabb jellemzője az igényes arcszőrzetnek! Legyen szó sima bőrről vagy borostáról.
Számomra az eldobható borotva az árukapcsolt gélekkel, balzsamokkal a mutatós szemét egy domináns pozícióját birtokolja. Hogy több a penge, van-e egyéb extra, rezeg-e, legfeljebb pofon a ...

Cserélhető pengés, biztonsági DE
Igaz, hogy egy ideig lelkesedtem érte, mert ez legalább hellyel-közel használható. Sokkal jobb, mint az eldobható, és főleg nagyon olcsó, hiszen tíz darab kiváló penge 150 – 300 forint.
Azonban itt is a minimum a borotvahab és a víz megléte. Használata szertartás-jellegű, ami számomra hosszú távon a legkevésbé sem élvezetes.
A másik személyes bajom, hogy nem ad szép eredményt sem szőr, sem bőr részről. 
Viszont akinél működik, ezzel jár a legjobban. 
A belépő viszont drága, ez egy Gillette Slim, a Fat Boy testvére, használtan tízezer pénz alatt nem igen lehet hozzájutni. De ha megvan, örök élet. 

Borotvakés
Úgy szokták mondani, a borotvák Dodge Vipere, mert csak kellő rutinnal élvezetes a használata.

Inkább egy gőzgép: macerás, nehéz és körülményes a használata, sok karbantartást igényel és nagyon veszélyes. Ahogy a gőzmozdony is lehet élvezetes: évente egyszer. Na de minden nap munkába járni vele ...
Borotválkozási eredménye nálam olyasmi, mint a zsilettpengés esetén.

Elektromos rezgőkéses, szitás 
Nagyon közel tud vágni, köszönhetően az igen vékony rácsnak. Következésképp általában elég gyorsan elvékonyodik és eltörik a szita, aminek cseréje minden esetben drága.
Csak az egy napos szőrt szedi le, amelyik szál ottmarad, mással kell méretre szabni. A bőrbe is enyhén belevág, túlzottan odanyomva vérzés sem lehetetlen. Ez is benövést eredményezhet. Sűrű, sötét szakállnál pedig a látvány nem lesz egységes, vagyis szedett-vedett jelleget ad, amihez hozzájönnek a piros pöttyök és az itt-ott hosszan maradt szőrök.

Elektromos, régi fajta rezgőkéses
Borzalmasan hangos, húzhat is és sok idő sűrű szakállnál, ráadásul minden nap kell használni. Viszont különösebben nem bántja a bőrt, és mivel borostát hagy, nem is nő be. Nem örök életű a szita, de igen sokáig bírja és tulajdonképpen lehet használni, elég egyformára vág. 

Elektromos körkéses
Ez volt az egyik legdrágább használhatatlan kacatom. Azt hiszem, egy nyolcas szériás Philips volt, amiről utólag igen pozitív beszámolókat sikerült találnom. Ugye itt a csodálatos "lift and cut", vagyis először egy életlen penge meghúzza a szőrt, és utána egy éles levágja. Maga a húzás elég volt ahhoz, hogy begyulladjanak a szőrszálak, a bőr alatti vágáshossz pedig garantálta a bőrbeteg kinézetet és az egyenetlen hosszt. Ráadásul ez a hosszabb szálakat nem volt hajlandó levágni, pedig ennek a rendszernek le kellene! Remélem, jelenlegi gazdája azok közé tartozik, akik barátságban vannak ezzel a technológiával.
Előny: hosszú fej élettartam, maga a borotva többi része tisztességesen össze volt rakva.
Megjegyzem, ez erre vonatkozik, később lesz másfajta körkéses. 

Hajvágó nullásgépek
Évekig használtam ilyeneket, mert kényelmes, gyors és a bőrt szinte egyáltalán nem bántja. Igazából a céltól függ, hogy ez jó vagy rossz választás. Világos vagy kevés szőrnél jó, sötétebbnél viszont látható borostát hagy. Ha sűrű is, akkor nullás fokozaton pont jó. Ha direkt ez a cél, akkor, és csakis akkor, ez egy jó választás. 

Ami nem mindegy, hogy egyrészt jó minőségű legyen a gép, amely kritériumot egy bármelyik Philishave már teljesíti. Ezek penge és motor szempontjából kiváló és saját használatra nagyon hosszú életű gépek. (Van egy lassan húsz éves alapgép, amit egyéb okból lecseréltem, de még mindig használatban van. Zajosabb, mint újkorában, és a vezeték is eltört, de a többi része működik, jól vág.) 
A mechanikát pedig muszáj olajozni, akkor is, ha úgy hirdetik, nem szükséges
 
Másrészt pedig amennyiben egyenetlen, ráadásul még nem is kellően alapos a vágás, maradnak hosszabb részek, az kifejezetten ápolatlan, nem borotválkoztál jelleget fog kölcsönözni, ami a legnagyobb veszélye a trimmeres szőrigazításnak. Különösen a nyakszőr meghagyása esetén.

Wahl 9918 szakállnyíró
Attól más, mint a hajvágó gép, hogy sokkal sűrűbbek a fogai, és ezért laposabb is lehet a kés, ami végigér, vagyis rövidebbre vág. Csekély irritációt okoz, de oda kell figyelni a használatára, mert beakadhat a bőrbe.
A baj vele, hogy napi borotválkozásnál nem elég párszor végighúzni, hanem hosszú perceket vesz igénybe. Tetézi, hogy ezek a percek tényleg soknak tűnnek, mert a gép igen hangos.
Előnye, hogy nullásgép viszonylatban tényleg nagyon rövidre vág.
Két darab 800 mAh-ás NiMH AA ceruzaakkumulátor található benne, ami olyan egy óra üzemhez elegendő. Erős, éles, örök életű pengék. Csak ne érje víz és mindig legyen olajos, mert szénacél, ami rozsdásodik. 
Balra a Wahl, jobbra egy szélesebb fejű Philishave.



Runwe Rs85 körszitás
A meghatározást most találtam ki, mert kör alakú, és kések forognak, azonban a szitája a rezgőkésesekhez közelebb áll. Vagyis laposan növő szőrszálakból egy – két naposat tud megfogni; a többihez van a hátulján egy minimalista nullásgép is. Sűrű szakáll esetén a szőrszálak lenyomják a bőrt, ezért csak többedszeri végighúzáskor vágja le.
Közepes irritációval vág, tűrhető idő alatt, de nem túl rózsás a helyzet, mert csak-csak húz és néha túl mélyen is vág, érzékeny bőr esetén lesznek bajok.
Nagyobb gond, ha hirtelen sok szőrt kap, meg tud állni az áttétel nélküli meghajtás, ami elfogadhatatlan.



Létezik egyébként ugyan ez a fej és kés páros, vasutas lámpa kinézettel Panasonic felirattal. Valamint három körkésesnek látszó, de ugyan ezt a rendszert kicsinyítve használó megoldás Aeg és ebayes részről is. Azok talán nem akadnak el.



Egy darab 2/3-os AA NiCd akkuval üzemel, mellyel szűk 15 perc használat, azaz 2 – 3 borotválkozás várható nyolc óra töltés után. Kicserélhető nagyjából háromszáz forintból 1600 mAh körüli NiMH-re is.

Ami működik: kevésbé jelentős rész, a borotva teste
Háromezer forint, Ebay. Kicsit helyre kell pofozni, mint mindent ezen az árszinten, utána rendben van. Erős motor áttétellel, egyszerre kevés szőr vágása, elképzelhetetlen, hogy akár csak lelassuljon. (Ettől még időnként meghúz pár szálat, leginkább, ha több napos. De gondot nem okoz.) 
Könnyű készülék, kopogós műanyag, de nem bántóan egyszerű. Igencsak halkan üzemel! 
 

Két darab sorbakötött 800 mAh-ás, 1/2-es AA NiMH akku található benne, nyolc órás töltés után nagyjából 35 percig működik, ami akár tíz normális borotválkozás. Viszont csak teljesn töltve ad elég motor sebességet, a legjobb, ha folyamatosan a töltőn hagyjuk. 
 


Javasolt a fejben lévő laprugó kivétele. Ez tolja vissza a billegő körkéseket és a három billenő síkot az elején. A kést forgató tengely is rugós, annak az ereje is elegendő, cserébe a legcsekélyebb archoz érintéstől is pozícióba áll. 

Jelentős rész: a körkések
Mivel a borotva lehet bármi, aminél a tengely vége így néz ki, csak mint lehetséges igen olcsó megoldást mutattam meg.

 
Amin azonban minden áll vagy bukik, azok a kések kialakítása, és itt szerepel gyalázatosan az összes márkás "lift and cut", mert meghúzza a szőrt. Ott látszik a kés előtt a kis laprugó.



Valaki elviseli, valaki pedig annyit mond, hogy "nekem nem vált be a körkéses". Majd néz valami rezgőt, lehetőleg ötvenezer fölött, és mivel érzékeny a bőre, túl jó eredményt az sem fog adni.
A megoldás olyan kés, ami nem húz, csak vág. Ennyire egyszerű, tizenöt év alatt csak eljutottam ide is.



Az ilyen egykörös kések a legolcsóbbak, nagyjából 500 forint három készlet. Ugyan csak a saját dupla sorosomat használtam, ami a fenti borotva tartozéka, de biztos vagyok benne, hogy az egysoros is pontosan ilyen jól működik. A ráírt "lift and cut" a fehér közepűnél senkit ne tévesszen meg, szerencsére teljesen alaptalan.

Xiaomi ES3
Az előző működik, de úgy gondoltam, lecserélem erre. Kupontól függően vagy hiányában 6 – 8000 forint az ára.



Cserébe 14500-as lítium akku, annak minden előnyével. Ez nálam napi szintű, alapos borotválkozással, havonta két töltési igényt jelent. Az aktuális szintet százalékban kiírja, és teljes lemerüléskor a töltésidő másfél óra, ami USB-n türténik

Halk, nagyon, nagyjából mint mikor a strandpapucsot végighúzom a padlón. (Ami azért idővel hangosodott.) Nagyon jól vág, és gyorsan is, sose húz. A két sebességfokozat között nem vettem észre eltérést ilyen szempontból. 
A szőrgyűjtő kinyílik, nem esik le, és nem is hullik. Jóval vastagabb, masszívabb, mint az előző. Vízállóságot nem próbáltam, videókon tudja. 
Igazából ennél nem kell jobb, minden részrehajlás nélkül állítom. 

Zárszó
Amennyiben a sima arcbőr a cél – és nem a borosta –, ez az utolsó kettő által használt, szőrt nem meghúzó rendszer okozza a legkevesebb irritációt. Nem húz, nem vág túl mélyen, azonban itt is javasolt az ellazított arc
A vágott hossz nagyon rövid, ennél egy kicsit rövidebbre csak a rezgőkéses vagy a pengés, több körös kiborotválás képes. Rajtam mindkettő elfogadhatatlan eredménnyel. 
A vágott hossz mindenhol nagyon hasonló, lévén nem kell erősen odanyomni. Erre csak a hajvágó trimmer volt képes, borotvák közül egyik sem.

Ezen olcsó kések élettartamáról annyit tudok mondani, hogy több év után is rendben vannak, érdemi kopást nem látok. 
Szükség esetén állítólag meg is lehet élezni: a borotvával meg kell pörgetni, csak a késeket, és nekinyomni a megfelelő felületnek pár pillanatig. Vagy kiszedni és kézzel finom vízpapíron. 

Megjegyzem, nem tudom, hogy az alsó kategóriás, de márkás készülékek kései – az elnevezéstől függetlenül – lift and cut rendszerűek-e. Lehet, hogy nem, így elképzelhető, hogy azok is hasonlóan jó eredménnyel működnek. 

Aftershave
A legjobb kerülni azt, ami irritációt okoz. 
Ha mégse sikerül, az alkoholos butaságokat, telis-tele ismeretlen, vagy épp szükségesnek kikiáltott dolgokkal nem ajánlom. Mégis mit várunk az évtizedes, alkoholos bőrpácolástól?
Ha külsőleges kezelésen gondolkodunk, érdemes megpróbálni a mezei nátrium-klorid konyhasót. Kávédarálóban le lehet darálni és a port felvinni, mint a púdert. Arra vigyázzunk, ha fémfelületre kerül, nedvességet szív magába, és mindent elkorrodál!